header ok

× Ebbe a témába azokat az írásokat, körleveleket teszem, amiket "tévtanításnak" nevez az egyház.
Sajnos!

locked Maria Treben "gyógynövények Isten patikájából "c. könyv írójáról

12 éve 6 hónapja #2716 Írta: Margit

MARIA TREBEN -rõl részletekMaria Treben neve fogalom az ezoterikus természetgyógyászok körében. Ez persze még nem feltétlenül kell hogy rosszat jelentsen.

Szvsz a gyógynövényes javaslatai kimondottan hasznosak (elvérge botanikus a néni), ám nem úgy, hogy ezekkel felváltjuk a gyógyszereinket. Hangsúlyozza mind a szerzõ, mind a kiadó, hogy tanácsait csak kiegészítõ kezelésként szabad használni, az orvossal konzultálva. Sajnos ezt sok hasonló könyv "elfelejti" közölni a kedves olvasóval. Leginkább úgy lehet a könyveit használni, hogy rákérdezünk az általa ajánlott módszerekre valaki hozzáértõ szakembernél (például az adagolás, a mellékhatások, a keresztreakciók, stb, tekintetében).
Ha alaposabban elolvassuk a szerzõ könyveit, hamar kiderül, hogy az általa emlegetett Isten nem a keresztények, hanem az ezotéria Istene, és a hit sem a keresztény értelmezésû (Isten segítségébe vetett) hit, hanem inkább pozitív gondolkodás, önnmagunk meggyõzése arról, hogy igenis meg fogunk gyógyulni.

Ezzel együtt a könyveinek szakmai része használható és alapos.
A probléma a szellemi kontextussal van, amibe szegény belekerült. Az Egészség Isten patikájából olyan alapmû a természetgyógyászoknál, ami számukra a tudományos orvoslás létjogosultságát kérdõjelezi meg azáltal, hogy mindenféle problémára és betegségre kínál természetes módszert. Maria Treben neve összeforrt a (rossz értelemben vett) természetgyógyászattal, és ez nem jó.

Ha egy hitét gyakorló, az ezotéria veszélyeivel reális módon tisztában lévõ keresztény megveszi a szerzõ valamelyik könyvét, semmi baja nem lesz tõle, nem fog ráugrani egy csapat démon, amikor kinyitja. Ám, hogy õszinte legyek, newage-es éveim alatt sohasem találkoztam ezzel a könyvvel "szólóban", hanem csak mindenféle gyógyító kristályok, energiapiramisok, szárított szellemûzõ füvek, földsugárzásról, színterápiáról és hasonlókról szóló "természetgyógyász" könyvek társaságában. És legtöbbször templomba járó katolikusok polcain, akik azt hitték, hogy Maria Treben füvei és a földsugárzást elhárító kristálypiramis egy kategória.
A szellemi kontextus rossz, nem maga a könyv.

Egész idõ alatt kilengett bennem az iránytû, amikor Maria Treben ártatlanságáról olvastam. Ibanez most is fején találta a szöget. Én csak halványan emlékeztem, de most kikerestem, amit dr Erdélyi Judit orvos ír róla (Természetgyógyászat az Ige mérlegén, 23. o.). Idézem. (Erdélyi Judit református lévén, nála a Mária-tisztelet is egy negatív tényezõ, ezt viseljük el. Meg azt is, hogy nem mindenhol sikerül egyeztetnie az állítmányt az alannyal. Számunkra a lényeg a lényeg.)
* * *

"Követhetetlen a gyógyfüves gyógyítás irodalma, ezek közül mégis messze kimagaslanak népszerûséggel Maria Treben könyvei. Nagy népszerûségüknek oka éppen a hibáiban található. Az emberek természetfeletti iránti vonzalmát tökéletesen kiszolgálja Maria Treben bibliátlan vallásossága, Mária tisztelete és mindez varázslásos, nép babonás elemekkel bõven keverve jelenik meg.

Érzelmi túlfûtöttsége, egyoldalúsága, a gyógynövényekbe vetett fanatikus hite által diktált túlzásai, valótlan állításai a természetgyógyászok körében is számos jogos, negatív kritika megszületéséhez vezetett. Maria Treben könyveiben gyakran említ egészen súlyos betegségekbõl gyógyulásokat, igen rövid idõ alatt és kizárólag gyógyteáktól. Egyik kritikusa felkeresett többet a könyveiben említett siker eseteibõl. Közülük sokat nem talált már életben, Õk a valóságban nem meggyógyultak, ahogy azt a szerzõ vélte és remélte, hanem meghaltak. Mások, akik éltek, elmondták, rendszeresen részesülnek orvosi, gyógyszeres kezelésekben, ezek mellett használnak "gyógyteákat" is, de helytelenítik, hogy Maria Treben gyógyítói sikerként könyvelte el õket. Õk sem "gyógyultak" meg tehát, ahogy azt a könyv állítja, és nemcsak gyógyteákat használnak.

Maria Treben veszélye éppen fanatikus hitében van, mert ezt a hitet követeli híveitõl is. Ez a hit pedig nem a jó hit, nem az igazi hit.

Nekünk egyszerûen felesleges a Maria Treben könyvvel foglalkoznunk, de nem a gyógynövényes gyógyítást kell vele együtt elvetnünk, hanem csak a gyógynövényes gyógyítás ilyen fajta tolmácsolását.

* * *

Ennyi az idézet. Én csak annyit teszek hozzá, hogy Erdélyi doktornõ a lényegre tapint, amikor azt mondja, hogy a Treben követelte hit "nem a jó hit, nem az igazi hit". A gyógynövény önmagában nem káros, de a gyógynövénybe vetett hit káros. Ez az okkult apriori. Hinni egyedül Istenben szabad. www.hagiosz.net/?q=mariatreben

--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
Téma zárolva.
Az oldal motorja a Kunena fórum

Idézet

"Higgy, remélj és szeress, hogy boldog ember lehess!"

Keresés

Képes idézetek (kattints a képre)

Látogatottság

Ma252
Tegnap337
A héten252
Ebben a hónapban11711
Összesen6064570

2023-01-30