.
Ugorj fejest a tudatosságba!
(A megvilágosodás gyakorlata)
Kíváncsi vagy a szellemedre, a lelkedre?
Kíváncsi vagy a testedben lakozó "én vagyok" érzet mögötti tudatosságra?
Benned van most is, most is figyel a szemeiden át..ez a tudatosság vagy Te valójában.
A benned levõ "én vagyok", "én figyelek" érzete és tudása vagy.. Tapasztald meg!
Amikor tudatában vagy a tudatosságnak, amikor élõ emberi szellemként laksz testedben, amikor jelen vagy s átadod magad teljesen az itt és most tudatos megtapasztalásának.. akkor megvilágosodott vagy.
A megvilágosodás a tudatnak nem egy ritkán elérhetõ, speciális állapota, amelyet csak kivételesek tapasztalhatnak meg, hanem annak a tudatosságnak a felismerése, amely mindig is benned volt, végigkövette az életedet. És most is benned van, õ olvassa például ezt a sort.
Hiszen tudod magadról ugye, hogy tudsz? Tudod magadról ugye, hogy tudsz a létezésedrõl?
Ezt a megvilágosodott tudati állapotot kívánjuk most elérni egy sor speciális tudatossági gyakorlattal, tudat-meditációval. Olvasd lassan a gyakorlatot, s hagyj idõt az egyes gondolatok közt arra, hogy megértsd a leírtakat: zsigerbõl tudd és érezd, azaz pontosan megtapasztald azt, amirõl írok.
Tehát:
Búcsú a gondolatoktól
Most arra kérlek Téged, hogy felejts el minden gondolatot és gondot, csak légy önmagadban, gondolatok nélkül, gondtalanul. Lazán és könnyedén viseld magadon a testedet és érezd, hogy testedben élsz, hogy tested életteli.
Mosolyogj
s élvezd a mosolygás csodáját! Most, tedd is meg!
Ahogy itt és most mosolyogsz, érezd, hogy az arcod izmai mélyen ellazulnak. Érezd, hogy a mosolygástól derûssé válsz és boldog vagy. Érezd, ahogy mosolyogsz, s élvezd a mosolygás csodáját..
S most megkérdezem tõled, Tõled, a benned levõ értelemtõl:
Ki az, aki most -ebben a szent pillanatban- olvassa ezeket a sorokat?
Ki vagy te valójában?
Figyelmeddel kövesd, ahogy kitekintesz a fejedbõl, s szemeiden át olvasod ezt a bekezdést. (Ezt olvasod most!)
Tehát:
MOST, EBBEN A SZENT PILLANATBAN, FIGYELJ!
A figyelem esszenciális.
Lásd az orrod körvonalát,
szaladj föl figyelmeddel az orrnyergeden és hatolj be szemüreged mögé, be a fejedbe: vissza a figyelmed forrásáig.
Keresd meg, hogy ki figyel benned most!
Lazítsd el magad, s keresd meg, hogy ki az, aki most a szemeiden keresztül figyel, és olvassa..
..pontosan EZEKET a sorokat!
Ne gondolkozz róla! Tapasztald meg, hogy mi az a figyelem, amelyik a szemeiden keresztül olvas..
Nem tudod elmével megragadni, s megfogalmazni, hogy mi az. Egy éber figyelem, ami a szemeiden keresztül figyel kifelé, a külsõ világodba, most.
Itt és most a tudatosság olvassa általad ezeket a sorokat.
A benned levõ "én vagyok" érzete és tudata olvas. Az, akit te "ÉN"-nek nevezel.
Ízlelgesd magadban:
ÉN VAGYOK.
"Én", akit te önmagadnak, "Én"-nek nevezel, s akit mindenki önmagának vall "Én"-ként.
A szellemed, a szellem figyel belõled.
LÉTEZEL. VAGY.
Itt és most tudatos figyelemként tekintesz ki a testedbõl, és áttetszõen látod arcod körvonalát. Látod, ahogy a testedbõl, a fejedbõl kinézel, s olvasod ezeket a sorokat.
Ki olvassa ezeket a sorokat?
Érzed?
Látod és tudod? Megtapasztalod?
Megtapasztaltad, hogy ki olvassa szemeiden át ezeket a sorokat?
Ez vagy te! A figyelõ tudatosság.
Egy megfoghatatlan éber mezõ, intelligencia, önmagában levõ létezés, egy tudomás, aki tudja, hogy "vagyok" - ez vagy Te. Ez a most jelenlevõ figyelmed vagy Te, egy alapvetõ, fundamentális tudása és érzése annak, hogy vagy.
Tehát: a tudatnak nem egy speciális állapotáról van szó, amelyet csak kivételesek tapasztalhatnak meg, hanem arról a tudatosságról, amely mindig is benned volt, végigkövette az életedet és most is benned van, õ olvassa e sort. Hiszen tudod magadról ugye, hogy tudsz? Tudod magadról ugye, hogy tudsz a létezésedrõl?
Izlelgesd csak bátran, mert ezek kulcsok a megvilágosodáshoz:
"Én vagyok".
Itt és most létezem.
Ez vagyok én. A jelen pillanatban létezés. A mostban táncoló élõ tudatosság, ami belakja e testet, e testi formát, s élõként animálja, mozgatja azt. Ez az "én vagyok" tudása, érzése ragyog be mindent, ami létezik bennem és számomra. Itt és most tudom, hogy létezem, vagyok. A tudatosság vagyok - s ennek tudatában vagyok. (...)
Légy csendes és passzív, befogadó. Ne tégy semmit sem, ha nem szükséges, csak figyelj, figyelj ártatlanul. Tudd és érezd, élénken tapasztald meg az alábbi kijelentéseket:
A figyelem vagyok.
Az "Én vagyok" tudomása az a tudatos tér, az üresség, amely formamentes dimenzióként áthatja a tengernyi formát, és élõvé teszi azokat.
Én létezem, vagyok. Érzem, tudom, gondolatok nélkül megtapasztalom. Megpihentem önmagadban, s tudomásában vagyok annak, hogy én vagyok.
A figyelem vagyok, aki "én"-ként ismersz.
Az a figyelem vagyok, amelyik most ezeket a sorokat olvassa. Én vagyok a csendes, békés, figyelõ tudomás. Formamentes energiamezõ, csendes, önmagáról tudó tudatosság. Annak tudása, hogy itt és most létezem, s hogy testemen keresztül szemlélõdöm kifelé a világba.
Kíváncsian és ártatlanul tanúja vagyok önmagam létének, s a világnak. Fogalmam sincs arról, hogy ki ez a megfigyelõ bennem, aki tudatosságként néz ki most a fejembõl, a szemeimen át. Egyszerûen csak van, magától értetõdõen, ab ovo létezik.
Ez vagy te, kedves embertársam! Ez vagy te, aki most ezt a sort olvasod. Egy éber, befogadó tudatosság vagy, s jelen vagy az egyetlen valóságban, az életben, ami éppen most van.
Pihenj meg önmagadban! Ha teheted egyre többször! Ez egy megfoghatatlan érzés. A végtelenség nyílik meg benned, s ujjongás járja át a tested: "Létezem!".
Jó a testedben lenni, jó a bõrödben létezni.
Minden áramlik körülötted, számtalan forma ropja táncát. Hadd ropja táncát, s ha kedved tartja, szemléld. De soha nem feledd el, egy pillanatra se, hogy az itt és most jelenlevõ tudomás vagy, a szellem vagy, aki önmagát s a világát megtapasztalja.
Részlet Kery Ervin: "A tudatosság kézikönyve" c. könyvébõl
tudatossag.kery.org/2017/03/ugorj-fejest...-tapasztald-meg.html