header ok

locked Napkitörés

10 éve 4 hete #3774 Írta: Margit
Margit válaszolt a következő témában: Napkitörés
.
Egyre erõsebb napkitörések

Éledezik a Nap, az elmúlt másfél év legerõsebb kitörése volt kedd este.

X3.3-as erõsségû kitörés történt kedd este 23 óra 12 perckor. Utoljára 2012. márciusában fordult elõ ennél hevesebb esemény.

Az elmúlt hónapokban a 11 éves pariódusú, idén esedékes napfoltmaximum ellenére viszonylag nyugodt idõ volt csillagunkon, októberben azonban több, X-es erõsséget elérõ kitörést is megfigyeltek. Ezek egyelõre nem okoztak problémát a Földön, ugyanakkor egy esetleges X10-es erõsségû kitörésnél már a mindennapi életünkbe is beleszólhat a napkitörések után pár nappal a Földet elérõ elektromosan töltött részecskék "szele".

--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
Téma zárolva.
3 éve 3 hónapja - 3 éve 3 hónapja #6224 Írta: Margit
SŰRŰSÖDNEK A NAPKITÖRÉSEK.

9 perces video - 2020.08.05,

--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
Téma zárolva.
1 éve 11 hónapja #6843 Írta: Margit
Ijesztő jóslat: hatalmas napkitörés boríthatja sötétbe a Földet

Tudósok szerint egy mindent elsöprő napkitörés visszaküldheti az embereket a „sötét” időkbe.

Lesújtó előrejelzéssel álltak elő elismert tudósok a Föld jövőjével kapcsolatban - írja a Ripost.

Vizsgálataik alapján 100 éven belül egy hatalmas napkitörés teljes sötétségbe boríthatja bolygónkat. A problémát egy a Föld felé közeledő csillag okozza, ami, ha becsapódik a bolygóba, visszafordíthatatlan károkat okozhat.

A legnagyobb problémát az ún. koronakidobódás jelentené. Ennek során a napkorona egyik darabja kilökődik a bolygóközi térbe, ami megzavarhatja a Földön a rádiós kommunikációt, a radarok működését, és az elektromos energiahálózatot és sok minden mást, ami jelenlegi életünkben elengedhetetlen.

„A koronakidobódásnak nagyon komoly hatása lenne a Földön. El sem tudnánk képzelni, mennyire más életünk lenne utána. Ez a felfedezés megmutatja, hogy bár nem is tudunk róla, a bolygónk épsége is folyamatosan veszélyben van. Bármikor történhet valami katasztrófa” – mondta a DailyStarnak, a kutatócsoport egyik tagja, Kosuke Namekata.

forrás:https://www.baon.hu/nemzetkozi-bulvar-celeb/2021/12/ijeszto-joslat-hatalmas-napkitores-borithatja-sotetbe-a-foldet

--
Téma zárolva.
1 éve 6 hónapja - 1 éve 6 hónapja #6931 Írta: Margit

Erős napkitörés történt a Föld irányába

.
Május 10-én brutális erősségű napkitörést produkált a Föld irányába az AR3006 jelű napfolt.

X1,5-ös erősségű napkitörés történt kedden bolygónk irányába. Ez már olyan erősnek számít, hogy hatással lehet a rádiókommunikációra, az elektromos hálózatokra, a navigációs jelekre, és kockázatot jelenthetnek az űrhajókra és az űrhajósokra.

Az X-osztály a legnagyobb erősségű napkitöréseket jelöli

A Nap az elmúlt hónapokban több kitörést is produkált, aktivitásának csúcspontja 2025-re várható. Az erőteljes aktivitású szakaszokban a Napból érkező heves részecske- és sugárzáskitörések a Földön is észlelhetők lesznek.

www.idokep.hu/hirek/eros-napkitores-tortent-a-fold-iranyaba

--
Téma zárolva.
1 éve 4 hónapja - 1 éve 4 hónapja #6965 Írta: Margit
.
2022.07.19.

Hatalmas napvihar éri el a Földet, összeomolhat az élet

Az amerikai űrkutatási szervezet, a NASA prognózisa szerint július 19-én egy úgynevezett koronakidobódás részecskefelhője fogja „telibe találni" a Földet. A napfizikusok előrejelzése szerint a G1-es típusú kitörés átmeneti zavarokat okozhat a telekommunikációban, illetve a műholdas helymeghatározásban is.

Hatalmas mágneses plazmafelhő száguld a Föld felé. Az előzetes számítások szerint a Földet július 19-én, kedden elérő koronakidobódás anyagfelhője geomágneses vihart fog okozni, ami hatással lehet a műholdak, illetve a telekommunikációs eszközök működésére is. A csillagászok július 15-én észlelték azt az instabil filamentet, vagyis mágneses erőterű töltött részecskékből álló szálat, ami kivált a Napból, és elhagyta központi csillagunk forró plazmából álló légkörét - írja az Origo.

A koronakidobódás a naptevékenység egyik megnyilvánulása, a napkorona egy részének kilökődése a bolygóközi térbe.

A koronakidobódásokat a nap mágneses terének az instabilitása okozza.

A mágneses anomália miatt kilökődő forró plazmafelhő a naplégkört elhagyva bolygóközi mágneses felhővé válik. A kilökődött anyagfelhő átlagosan 2500-3000 km/sec sebességgel távolodik a Naptól.

(A Nap-Föld közepes távolság kerekítve 149,9 millió kilométer.) A július 15-én történt koronakidobódás hosszan elnyúló anyagfelhője pont a Föld irányába tart, és a számítások szerint július 19-én, illetve július 20-án éri el a Földet, ami mágneses zavarokat okozhat a földi atmoszférában. Lehet, hogy a hét további napjaiban is folytatódni fognak a mágneses zavarok.

A július 19-én várható mágneses vihar miatt a Föld északi féltekéjének számos pontján várhatók sarki fényjelenségek, elsősorban a magasabb szélességi körök mentén, de nem kizárható, hogy a közép-európai régióban is láthatóvá válik a „Aurora borealis".

A tudósok besorolása szerint az érkező anyagfelhő egy G-1 típusú napkitörésből származik.

Ez ugyan nem a legerősebb kategóriájú kitörés, de arra már alkalmas, hogy megzavarja a műholdak működését, sőt, a kis, úgynevezett pocket műholdakat teljesen tönkre is teheti. A kilökődött mágneses plazmafelhő hossza miatt a napfizikusok azt sem tartják kizártnak, hogy a hét további napjaiban is lesznek mágneses zavarok.

A hevesebb napkitörések elsősorban akkor várhatók, amikor a Nap a 11 éves napciklus aktív szakaszába lép. Ilyenkor megnövekednek a koronakidobódások, valamint a Nap felszínén észlelhető sötét napfoltok és az erős kifényesedések, az úgynevezett flerek is.

A napfolt-aktivitás maximális növekedési üteméből a napfizikusok megközelítő pontossággal ki tudják számítani az adott napciklus erejét, ami fontos lehet a káros hatások mérséklésére való felkészülésben.

forrás: www.baon.hu/hazai-bulvar-celeb/2022/07/h..._campaign=ott_a_12_m

--
Téma zárolva.
1 éve 4 hónapja - 1 éve 4 hónapja #6972 Írta: Margit
2022.08.02

A Földön is érezhető lesz, hatalmas robbanás történt a Nap közelében

A szakértők szerint különleges és veszélyes esemény történt a világűrben a hétvégén. Pár napon belül az utóhatása eléri a Földet is.

Olyan hatalmas robbanás tört ki a Nap délkeleti pereme mögött július 31-én, aminek az utóhatása a Földön is érzékelhető lesz augusztus 3-án. A spaceweather.com szakértői szerint az égés a Nap anyagát az űrbe repítette. Ezt megerősítve a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) forró törmeléket látott elrepülni a robbanás helyszínéről - írja a Bors.

A Földön is érezteti hatását

A napviharok bizonyos zavarokat okozhatnak a Földön élő emberek számára, mivel hatással vannak az olyan eszközökre, mint a rádiók és a műholdak. Minden egyes napvihart, ami eléri a Földet, súlyossága szerint osztályoznak. Az előre jelzett jelenség várhatóan csak "G1-osztályú" lesz.

Ez azt jelenti, hogy gyenge áramhálózati ingadozásokat okozhat, és csak csekély hatással lesz a műholdas kommunikációra is – azaz komolyabb veszélytől nem kell tartani.

forrás:https://www.baon.hu/nemzetkozi-bulvar-celeb/2022/08/a-foldon-is-erezheto-lesz-hatalmas-robbanas-tortent-a-nap-kozeleben

--
Téma zárolva.
Az oldal motorja a Kunena fórum

Idézet

"Higgy, remélj és szeress, hogy boldog ember lehess!"

Keresés

Képes idézetek (kattints a képre)

Látogatottság

Ma95
Tegnap449
A héten544
Ebben a hónapban2097
Összesen6195240