Jézus a fény

Az Igazság - 6. A gyertyáról szóló példabeszéd

Folyamatosan csak azt figyeli az ember a másik emberben, hogy neki mi az, amit a tartójára nem lehet felhelyezni, mint égő, világító eredményt, mert állandóan abban keresi a hibát, aki éppen vele, mellette, vagy éppen körülötte van. Nagyon ritkán lehet olyanról hallani az emberek között, hogy ez, vagy az, az ember mennyire Istennek odaadott életet él. Ha ilyen megtörténik az sem tart sokáig, mert nem tudják az emberek elviselni azt, ha valaki a környezetükben másként él mint ők.

Ebből adódik a rengeteg vita az emberek között, hogy sohasem elégedettek az emberek egymással, mert mindig a másikban keresik a legtöbb hibát, nem pedig saját magukban.

A gyertya pedig nem eldugható eszköz az emberiség gondolkodásában, mert ha az világít, azt úgy is észre veszik mások is. Ebből a meggondolásból az ellentét állandóan szítsa az ellentétet az emberek között, hogy ne legyen lehetőségük még azoknak sem világítani, akiknek az megadatott.

Mindig találnak az emberek egymás között olyan témát, ami felkorbácsolja az emberek nyugalmát, hogy azokban se legyen lelki béke, akik igyekeznek Istennek tetszően élni. Ha csak átmeneti is ez a békétlenség akkor is sok lélek szenved ettől. Sokan csak azért nem is beszélnek az emberek között az Isten dolgairól, tanításáról mert tudják, hogy az ő gondolkodásukkal rögtön ellentétbe kerülnek azokkal, akik nagyot akaróan, erővel próbálkoznak, hogy a gyertyájukat a tartóra helyezzék, és ezáltal ők messzire világítsanak.

Néha ez a próbálkozásuk sikerül is ha másokat közben letipornak és erőszakos módon igyekeznek megszerezni azt, amit mások a lelkükben lévő jó tulajdonságaik által szereztek meg az Isten akaratában.

Testvéreim legyetek alázatosak és várjátok meg azt, hogy az Isten segítsen benneteket abban, hogy a gyertyáitok a tartóra kerüljenek és onnan világítsanak minél messzebbre. Ne ti akarjátok azt, hogy ti mindenáron felhelyezzétek a gyertyáitokat a gyertyatartóra, mert akkor csak az emberi akarat működik és nem az Isten az, aki cselekedik az emberek életében.