Jézus a fény

Az Élet - 14. Az ellenség szeretete

Az emberek csak nagyon nehezen tudják magukban ezt az igerészt helyesen értelmezni, mert nincs meg bennük a jóra való törekvés érzése. Az aki csak éli az életét és nem törődik azzal, hogy van-e neki Istene vagy sem, azokat bizony nehezen lehet meggyőzni arról, hogy ez a helyes út.

Mindig csak addig fontos az emberek számára, hogy legyen nekik valami láthatatlan támaszuk, hogy tudjanak,  ha bajban vannak kihez fohászkodni. De ha már arról esik szó, hogy az embereknek az ellenségüket is ugyan úgy kell szeretni, mint bárki mást, akkor már nem is veszik komolyan azt az Istent, akihez imádkozni szoktak.

Ez mindazért van így, mert az emberek nem hajlandóak az embertársaiknak megbocsátani ha egymással vitába keverednek és meggyalázzák egymást. Mindig az a fontos ebben az esetben, hogy nekik mi a jó, mi az ami a számukra kedvező ebben az esetben. Ezért mindent megtesznek, ha kell még egymás számára olyan lehetőségeket is teremtenek, amelyben egyáltalán nem az Isten akarata érvényesül.

Minden alkalommal, amikor az emberek elkezdik egymást becsmérelni és akkor már nem  a szeretet az, ami összeköti az embereket. Akkor bizony hamar bekövetkezik az, amikor egymással ellentétbe kerülnek és ilyenkor már nem a megbocsátás az, ami vezérli őket, hanem a harag és a gyűlölet. Mindent megtesznek azért, hogy az ellenségüket rossz színben tüntessék fel mások előtt, magukat pedig ártatlannak tartják.

Ilyenkor kell az embereknek elgondolkozni azon, hogy valóban helyesen cselekedett-e, vagy éppen a kísértő sugallatára cselekedett. Mert bizony még azok között is nagyon sokszor előfordul hasonló eset, akik Jézusról hasonlóan gondolkoznak, de valamiben nem tudnak egységre jutni. Ilyenkor használja ki az ellentét a helyzetet, mert ekkor általában sikere szokott lenni, mert az alázat hiánya miatt bekövetkezett vita miatt, még a testvérek is ellentétbe szoktak kerülni egymással.

Jézus mondja ebben az igerészben, hogy „ szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért. Ha csupán azokat szeretitek akik benneteket is szeretnek mi lesz a jutalmatok ? Nem így tesznek a vámosok is ? ”

Testvéreim legyetek nagyon jó barátai és testvérei egymásnak, hogy amikor megérkeztek égi otthonotokba ne kelljen ezek miatt keseregnetek.