Jézus a fény

Az Élet - 12. Az elveszett bárány

Ez az igerész abban különbözik az összes többitől, hogy ebben Jézus arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy mennyire el vannak tévedve, ha csak arra gondolnak, hogy mindent szó szerint értsenek. Az elveszett bárányról szóló igerész az csak abban mutatkozik meg igazán, aki a lelkében az Isteni szeretet által él és cselekszik.

A szeretet által képes az ember felismerni önmagát, és az abban rejlő kincsekhez ezáltal képes hozzájutni. Minden földi ember, aki csak abban éli ki a fizikai világ adta lehetőségeit, hogy elvégezze azt, amit mások mondanak neki, de a lelkében nem képes az Isteni akarat szerint cselekedni, mert mindig hagyja, hogy mások legyenek azok, akik döntenek helyette.

Jézus ebben az igerészben arra hívta fel  az emberek figyelmét, hogy legyenek nagyon éberek és figyeljenek egymásra és ezáltal pedig az Istenre, mert csak általa képesek felismerni az Igazságot.

Jézus minden példabeszédében utalt eddig is arra, hogy mennyire fontos, hogy az emberek ne legyenek egymásnak az ellenségei, hanem inkább szeretettel legyenek egymás iránt.

Jézus e szavakkal mondta az embereknek, hogy ha „ valakinek van száz juha és egy elvész, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet, hogy azt az egyet megkeresse? „

Testvéreim Jézus titeket is ugyan olyan lelkülettel keres, mint azt az „elveszett bárányt”, aki miatt a farizeusok megrótták őt, hogy  bűnösökkel áll szóba. Számára a farizeusok által bűnösnek tartott ember is az  Ő gyermeke, akit vár haza.

Jézus számára minden gyermeke egyforma, mind keresi és várja őket, hogy meghallják az Ő hívó szavát. Az emberek csak nagyon nehezen figyelnek fel a hívó szóra. Sőt nagyon sokszor észre sem veszik, el mennek mellette mert, Jézus az emberi szíveket szólítja meg, és aki nem figyel a lelkében megszólaló belső halk szóra, az bizony nem veszi észre a hívó szavát Jézusnak. 

„Mondom nektek örüljetek ti is, megtaláltam elveszett bárányomat! Nagyobb öröm lesz a mennyek országában egy megtérő bűnösön, mint a kilencvenkilenc igazon, akinek nincs szüksége, hogy megtérjen.”