Spiritizmusról
A spiritizmus az, az új tudomány, amely az embereknek kétségbevonhatatlan bizonyítékok által a láthatatlan világ létezését és természetét, valamint a látható világhoz való viszonyát feltárja; megmutatja azt nekünk, többé nem mint természetfölötti dolgot, hanem mint a természetnek egyik folytonosan mûködõ és élõ erejét, mint idáig nem értett, és éppen ez okból a képzelet és a csoda birodalmába utalt nagy tömegû jelenségeknek a forrását. Ezzel vannak vonatkozásban Krisztusnak gyakori célzásai, amelyek éppen a spiritizmus ismerése híján maradtak érthetetlenek, vagy rosszul értelmezettek. A spiritizmus az a kulcs, melynek segítségével valamennyi könnyûszerrel megmagyarázható.
Az Ószövetség törvénye Mózesben van személyesítve, az Újszövetségé Krisztusban; a spiritizmus az isteni törvénynek harmadik kinyilatkoztatása, de ez nincsen személyesítve valamely egyénben, mert nem egy ember által nyújtott tanításnak terméke ez, hanem a szellemek által kinyilatkoztatott tan: a mennynek hangja. Hirdeti ezt a tant a föld minden pontján megszámlálhatatlan közbenjáró; magában foglalván a láthatatlan világ lényeinek összességét, s magával hozva az embernek a maga megismerését, és annak a világnak, benne ottani sorsának ismertetését, amely egykor mindenkire vár.
Amint Krisztus azt mondotta: "Nem jöttem eltörölni a törvényt, hanem hogy azt betöltsem", éppúgy a spiritizmus is azt mondja: "Nem jöttem eltörölni Krisztus tanát, hanem betölteni". Semmit sem tanít, ami Krisztus tanával ellenkeznék, hanem csak kifejti, kiegészíti és megmagyarázza azt olyan formában, ahogy mindenki megértheti; azt is, amit Krisztus allegorikus formában jelentett ki. Azért jött az elõre megmondott idõben, 1848-ban, /Fox nõvérek/ hogy betöltse azt, amit Krisztus kijelentett, s elõkészítse a jövendõ dolgok beteljesedését. Hiszen ez is Krisztus munkája, aki Maga vezeti ezt, úgy amint elõre jelezte Isten országának elõkészítését a földön.
A médiumitás ingyen adománya
Az újkori médiumok - mert hiszen az apostoloknak is volt médiumitásuk - azt az ingyen való adományt kapták Istentõl, hogy a szellemek közvetítõ eszközei legyenek, hogy oktassák az embereket, megmutassák nekik az igaz utat s elvezessék õket a hithez; nem pedig azért, hogy árúba bocsássák a szavakat, amelyek nem az övéik, mivel nem az õ személyes gondolkodásuknak, kutatásaiknak vagy munkájuknak gyümölcsei.
Isten azt akarja, hogy az igazság mindenüvé eljusson s nem akarja, hogy a legszegényebb is kitagadottnak érezze magát, és azt mondhassa: Nincs hitem, mert nem tudtam megfizetni; nem volt meg az a vigasztalásom, hogy bátorítást és tanúbizonyságot kaphattam volna azok szeretetérõl, akiket sirattam, mert szegény voltam.
Íme, ezért nem kiváltság a médiumitás, és ezért fordul elõ mindenütt; ezt megfizettetni annyi, mint eltérni a gondviselésszerû rendeltetéstõl.
Aki ismeri azokat a feltételeket, amelyek kõzött a jó szellemek nyilatkoznak, idegenkedésüket mindattól, ami önzõ érdek, és aki tudja, mily kevés kell ahhoz, hogy eltávolodjanak tõlünk, az tisztában van vele, hogy a magasabb szellemek egyáltalán nem jelennek meg hívásra; ily gondolatot az egyszerû józan észnek is el kell utasítania. Az elsõ feltétel, a jó szellemek hajlandóságának megnyerésére az alázatosság, szerénység, önmegtagadás és a feltétlen erkölcsi és anyagi érdektelenség.
folytatása a következõben