Jézus a fény

Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Földrengések

Földrengések 12 éve 4 hónapja ezelőtt #2336

 • Margit
 • Margit profilkép
 • Nem elérhető
 • Administrator
 • Hozzászólások: 5624
Az egész Földet megrázó rengés


A Föld köpenye tíz év óta kritikus állapotban van, ezért orosz kutatók szerint egy megaföldrengés a bolygó egész köpenyét érinti. A mostani haiti katasztrófa felidézi azokat a tudományos elõrejelzéseket, amelyek az elmúlt években születtek a mega-földrengésekrõl.
Ezekrõl írt tanulmányt két orosz tudós, akik úgy vélik, hogy a több mint 5 évvel ezelõtti délkelet-ázsiai földrengést a Föld egész köpenye "készítette elõ". A moszkvai Földrengés-elõrejelzõ Intézetben Leontyina Ramaskova és Vlagyimir Koszobokov az elmúlt 40 esztendõ rengéseinek részletes statisztikai elemzését végezte el, és arra a következtetésre jutott, hogy a Föld köpenye kb. tíz - tizenkét esztendõ óta kritikus állapotban van, ami nagy valószínûséggel további mega-rengéseket vált ki.

Bizonyos jelek arra utalnak, hogy a szeizmikus események nem egyenlõen elosztva, hanem halmozottan lépnek fel. Így például az elmúlt évszázad tíz legnagyobb földrengése 15 éven belül, 1950 és 1965 között következett be. Leontyina Ramaskova és Vlagyimir Koszobokov úgy gondolták, hogy a 2004-ben bekövetkezett szumátrai földrengés a kezdete volt egy újabb óriási földrengés-sorozatnak.

Amerikai tudósok szerint az 1990 óta észlelt, a Richter-skála szerinti 7-esnél nagyobb erejû 15 rengésbõl 12 okozott kisebb szeizmikus mozgásokat távoli kontinensek törésvonalainál. Errõl a Nature Geoscience címû brit tudományos havilapban közöltek tanulmányt két évvel ezelõtt. Az amerikai szerzõk kimutatták, hogy a 2004-es szumátrai megaföldrengés Alaszkában, Kaliforniában és Ecuadorban is rengéseket váltott ki. A tanulmány szerint 95 százalék a valószínûsége annak, hogy közvetlenül egy nagy rengést követõen távoli területeken lényegesen gyakoribbak lesznek a földmozgások, mint korábban vagy a katasztrófa után jóval késõbb.
Szerzõ: Világtudomány.hu--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
Utolsó szerkesztés: 12 éve 4 hónapja ezelőtt Írta: Margit.
Téma zárolva.

Földrengések 11 éve 10 hónapja ezelőtt #2811

 • Margit
 • Margit profilkép
 • Nem elérhető
 • Administrator
 • Hozzászólások: 5624

Földrengés volt Borsodban

2010.08.14.

Nem okozott kárt az a szombat kora reggel Borsod megyében kipattant földrengés, mely 2,5-ös erõsségû volt.

Szombat reggel 6 óra 57 perckor földrengés pattant ki a borsod megyei Emõdhöz közeli epicentrummal, melyet a Szeizmológiai Intézet Mátrában fekvõ állomása is rögzített. A 2,5-ös magnitúdiójú földmozgást a környékbeliek megérezték, ám károkról egyelõre nem érkezett hír.

A piszkéstetõi mûszer háromnegyed órával késõbb néhány utórezgést is megfigyelt, ezek azonban már ember számára nem érzékelhetõ erõsségûek voltak.
--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
Téma zárolva.

Földrengések 11 éve 9 hónapja ezelőtt #2847

 • Margit
 • Margit profilkép
 • Nem elérhető
 • Administrator
 • Hozzászólások: 5624
Földrengés Új Zélandon
2010.09.03.

Richter-skála szerinti 7,4-es földrengés történt Új-Zéland déli szigetén - közölte pénteken az Amerikai Földtani Intézet. Áldozatokról egyelõre nem érkeztek hírek.
Az új-zélandi rengés epicentruma 16,1 kilométeres mélységben volt a föld alatt, csaknem 30 kilométerre a Déli Sziget legnagyobb városától, Christchurch-tõl. Cunamiriadót nem rendeltek el, és áldozatokról sem tudni egyelõre.
Christchurch-ben több utórengést is észleltek, sõt a földmozgás áramkimaradásokat is okozott a 340 ezres lakosú városban. Szemtanúk szerint sokan pánikszerûen az utcákra rohantak az épületekbõl. A mobiltelefon-telefon hálózat is összeomlott. Összedõlt több bolt épülete is.

Egy új-zélendi újságíró, Tim Dower azt mondta a CNN-nek, hogy sok Christchurch-i épület és homlokzat összedõlt, megsérült. Sebastian Koga, a helyi korház idegsebésze a CNN-nek azt nyilatkozta, közel száz embert láttak el csonttörésekkel, zúzodásokkal, de súlyosabb sérülésekrõl vagy halálesetekrõl nem tud.

Egy új-zélandi újság, a Press azt írta, hogy a hatóságok azt tanácsolták a lakosoknak, készüljenek fel arra, hogy esetleg el kell hagyniuk a lakásaikat, de egyelõre nem kell evakuálni a várost. A Press szerint a helyi polgári védelem attól tart, hogy nem tudják helyreállítani a következõ órákban az áramszolgáltatást, viszont rövidesen lemerülnek a mobiltelefon-tornyokat üzemeltetõ akkumulátorok, és teljesen megszûnik a kommunikáció a térségben.
Világgazdaság-hu
--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
Téma zárolva.

Földrengések 11 éve 5 hónapja ezelőtt #3023

 • Margit
 • Margit profilkép
 • Nem elérhető
 • Administrator
 • Hozzászólások: 5624
.


Földrengés a Dunántúlon

2011. január 29. 18:41 ,


Tatán és Tatabányán háromnegyed hét elõtt pár perccel földrengést észleltek. Információink szerint Oroszlányban volt az epicentruma, a rengés erõssége pedig 4,7 volt.

Néhány napja Bábolnán is földrengés volt, most pedig Tatán és Tatabányán mozdult meg a föld. Az egyik tatai tömbben a lakók a lépcsõházban osztották meg egymással tapasztalataikat. Volt, akinél a virágok, másnál a hûtõ és a szobabútorok mozdultak meg. A Kemma.hu tatabányai szerkesztõségében is érezni lehetett a földmozgást.

Oroszlányban tíz-tizenöt másodprecig tartott a rengés, s ahogy Biacsi Viktóriától, a város sajtóreferensétõl megtudtuk: kisebb áramkimaradások is voltak. Baleset Oroszlányban információi szerint nem történt, de sokan megijedtek, s kimenekültek otthonaikból.

Többen is arról számoltak be, hogy mobiltelefonjuk nem mûködik, de most már úgy-ahogy lehet használni a mobilokat is.

Vértesszõlõsön mintha belerohantak volna a házba kocsival, hullámzott egyet, Vértessomlón kinyílt a szekrényajtó, kipotyogtak a dobozok, felborult az üveg az asztalon, Tatabányán egy ház 3. emeleten leesett a tál a polcról.

Tardosi olvasóink is arról tájékoztatták, hogy náluk is érezni lehetett a foldmozgást, de hasonló bejelentéseket kaptunk Szárligetrõl is. megjelent rövidhír szerint Oroszlányban volt a 4,7 erõsségû földrengés epicentruma, az MTI szerint pedig Budapesten és a térségében is érezték a földmozgást. Komáromban szintén érezték a rengést, de ott volt, aki emellett morajlást is hallott. Tata központjában hangot nem lehetett hallani. Utoljára Berhidán, 1985-ben volt ilyen erõs földrengés. Azt is lehetett érezni Tatán.
(baon.hu)
--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
Utolsó szerkesztés: 11 éve 5 hónapja ezelőtt Írta: Margit.
Téma zárolva.

Földrengések 11 éve 5 hónapja ezelőtt #3024

 • Margit
 • Margit profilkép
 • Nem elérhető
 • Administrator
 • Hozzászólások: 5624
.

Több utórengés is volt, de károkat nem okozhattak
2011.01.30.19.44.


A szombat esti, 4,7 erõsségû magyarországi földrengést több kisebb utórengés is követte éjszaka, ám ezek annyira gyengék voltak, hogy károkat nem okozhattak. A fõvárosban átvizsgálják a hidakat és felüljárókat.

A szombati földrengésben senki nem sérült meg, kilakoltatni sem kellett senkit, az Oroszlánytól pár kilométerre lévõ epicentrumhoz közeli településeken néhány házon repedések keletkeztek és pár kémény is megdõlt, Budapesten átvizsgálják a felüljárókat és a hidakat, vasárnap estig károsodást nem találtak.

Oroszlányban a védelmi bizottság ülésén elhangzott, hogy a város mellett Kecskéden, Vértessomlón és Várgesztesen keletkezett a legtöbb kár, elsõsorban repedések és kéménydõlések.

A Komárom-Esztergom megyei veszélyes ipari üzemekben, iszap- és zagytározókban sem okozott kárt a földrengés.

A Fõvárosi Közterület-fenntartó ZRt. szakemberei hétfõn végeznek a fõvárosi hidak és felüljárók vizsgálatával, eddig sehol nem találtak károsodást és Almássy Kornél közútfenntartási ágazati igazgató szerint valószínûleg nem is fognak.

Szemrevételezéssel vizsgálják, keletkezett-e repedés a hidakon, felüljárókon, hétfõn 12 hídlétesítmény-felelõs és 17 útellenõr fejezi be a vizsgálatot.

Magyarországon 1985 óta nem történt ilyen erejû földrengés.
(MTI)
--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
Téma zárolva.

Földrengések 11 éve 5 hónapja ezelőtt #3027

 • Margit
 • Margit profilkép
 • Nem elérhető
 • Administrator
 • Hozzászólások: 5624
.

Utórengés és kráter

2011.01.31.


Oroszlány mellett az erdõben hatalmas krátert hozott létre a földrengés, néhány utórengést a lakosság is érzékelt.
A szombati földrengés hatására 20 méter mély kráter keletkezett az Oroszlány és Pusztavám közti erdõben, egy út el is tûnt, a föld nagy része bányatóba került - számolt be az eseményrõl az RTL Híradó. A 150 méter hosszú mélyedést a közeli kõfejtõ biztonsági õre vette észre másnap reggel, a helyszínt a katasztrófavédelem munkatársai vizsgálják.

Vasárnap este 21 óra 59 perckor 3,0-ás magnitúdiójú utórengést észleltek, melynek Szár település volt a középpontja. Észlelõink néhány perccel az esetet követõen tájékoztatták oldalunkat ("pár másodperc volt az egész, megrezdültek a poharak, az ágyon ülve is érzõdött a lökéshullám", "megreccsentek az ajtók, ablakok"). A 3-as erõsség gyengének tekinthetõ, figyelemre méltó azonban, hogy ez az utórengés önmagában is az elmúlt 3 hónap második legerõsebb földmozgása volt hazánkban.

Hétfõn hajnali 1 óra 25 perckor néhány kilométerrel északra újabb, 2,8-as erõsségû utórengés pattant ki, több olvasónk ezt is érzékelte.

A szakemberek tájékoztatása szerint még hetekig kell utórengésekre számítani, ezek száma és erõssége fokozatosan csökken, de nem kizárt, hogy egy-egy még érezhetõ erõsségû lökés is lesz.
(idõkép.)
--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
Utolsó szerkesztés: 11 éve 5 hónapja ezelőtt Írta: Margit.
Téma zárolva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.138 másodperc