Jézus a fény
Üdvözöljük, Vendég
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.    Elfelejtette jelszavát?
Ami egyik kategóriába sem tartozik bele.
A végére Hozzászólás a témához Kedvencekhez hozzáadta: 0
TÉMA: A boldogságról
#1111
Margit (Adminisztrátor)
Adminisztrátor
Hozzászólások: 5002
graph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
A boldogságról 11 éve  
TÖREKEDJ A BOLDOGSÁGRA

Haladj nyugodtan a lárma és sietség közepette, és emlékezz arra a békére, ami létezhet a csöndben. Elidegenedés nélkül, élj úgy, hogy jó kapcsolatod legyen az emberekkel. Mondd ki finoman és világosan az igazságot; és hallgass meg másokat, még az egyszerű és tudatlan lelkeket is; nekik is megvan a saját történetük. Ne hasonlítsd magad senkihez; ezzel kockáztatod, hogy léhává és hivalkodóvá válsz.

Mindig vannak nagyobbak és kisebbek, mint Te. Örvendj a terveidnek ugyanúgy, mint a teljesítményeidnek! Törődj a hivatásoddal, mégha mégoly szerény is; ez egy igazi érték az idők változó virágzásában!
Légy óvatos a Veled történtekkel kapcsolatban, hiszen a világ tele van csalásokkal. De ne légy vak, ami a bátorságot és a lelkierőt illeti, mert ez létezik. Sok egyén keresi a nagy ideálokat; és mindenütt az élet hősiességgel van tele. Légy önmagad!
Különösen ne színleld a barátságot.

Ezenfelül ne légy cinikus a szerelemben, mert az szemben minden terméketlenségével és kiábrándulásával ugyanolyan örök, mint a fű. Vedd szívesen az évek tanúságait, emelt fővel lemondva a fiatalságodról. Szilárdítsd meg a lélek azon képességét, hogy megvédhesd magad váratlan szerencsétlenségben.
De ne bosszantsd magad agyrémekkel. Sok félelem születik fáradtság és magány miatt. Egy egészséges fegyelmen túl, légy jó magadhoz. Te a Világmindenség gyermeke vagy, nem kevésbé, mint a fák és a csillagok: jogod van itt lenni. És hogy Neked világos vagy nem, a Világmindenség úgy halad a maga útján, ahogy kell. Találd meg a békét Istennel, bármi legyen az elképzelésed róla, és bármilyen munkáid vagy álmaid legyenek, őrizd meg az élet hangos zűrzavarában a békét a lelkedben. Minden álnokságával, unalmas gondjaival és összetört álmaival a világ mégis szép. Figyelj. Törekedj a boldogságra.
(Kahlil Gibran: A próféta)
 
Naplózott Naplózott  
 
Módosítás: 2009.06.07 15:30 Név: Margit.
 
--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
  A hozzászólást mindenki csak regisztráció vagy bejelentkezés után teheti meg!
#1447
A.M. Timea (Felhasználó)
Irgalom, békesség és szeretet adassék nektek
Adminisztrátor
Hozzászólások: 360
graphgraph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
A boldogságról 10 éve, 10 hónapja  
A. J. Christian:
A Teljesség Illata

Részlet :


Megesik, hogy csak kívülről figyeled az életed. Előfordul, hogy nem tudsz belefeledkezni a pillanatokba, mert az elméd mindig a"felszínen" tart. S noha ennek az állapotnak van egy mesterséges tisztasága - ha nem merülsz a tenger mélyére, nem fulladsz meg -, a titkok nagy része az óceánban terül el... Ráadásul az élet is a mélységben és a hullámokban keletkezett.

Az emberi életnek alapvetően három aspektusa van. Az első az öntudatlan forma. Ez a létezés voltaképp nem más, mint az idegek, a hús és az anyag játéka. A nagy zabálás vagy a böjtölés, a nagy üzekedés vagy a cölibátus, a nagy nemtörődömség vagy a szellemi útkeresés..bármit is élsz, a nagy hazugságok korszaka ez. S nem az életed az illúzió, hanem te, mert ekkor az ember még nem, csak a matéria és a törvényei élnek - embernek nem születhetsz, azzá csak válhatsz. A legtöbben sosem válnak emberré, mert egész életükben csak a szükségleteik, a kényszer irányítja őket. Amikor valaki erre rájön, kikerül az anyagi életből, és a második típusú életet kezdi el élni. A figyelőét.
S noha ez az állapot a szabadság kapuja, általában csak problémákat vet fel mindaddig, amíg el nem éred a harmadik állapotot, a tudatos megélést. Figyelő emberként azért szenvedsz, mert nem találod a helyed. Értetlenül szemléled az embereket, nem tudsz beilleszkedni a társadalomba, ráadásul nem tudod megélni önmagad sem; kikerülsz a mindenki által használt színpadról, de nem találod a sajátodat.

A megoldás egyszerű: folytatnod kell a szemlélődést, ám el kell kezdened élni. Hagynod kell, hogy a vágyaid vagy a kíváncsiságod belemerítsen az életbe, ám közben figyelned kell magad. Nem az embereket, nem a világot, hanem önmagad. Ha ezt megteszed, egyszer csak megéled azt, aki vagy: nem lesz szükséged az életre - ám örömmel fogod élni -, mert végig tudni, érezni fogod önmagad. A Valódi életet.
A létezés harmadik fázisa a tudatos öntudatlanság. Amikor nem is gondolsz magadra, mégis megéled az életet. Amikor nem érzel semmit, mert magad vagy az érzelem. Azért nevezik tudatos öntudatlanságnak, hogy az ellentmondással feloldják a tudatos életről alkotott elképzeléseidet. A létezésnek ez a formája nem érthető meg, ennek ellenére - vagy épp ezért - sokaknak sikerült megélni...
Tudom, hogy ez így, első olvasásra misztikusan hangzik, de a valóságot az összetettsége miatt átadni nem, csak tükrözni lehet. Csak éreztetni az illatát, és hagyni, hogy benned is kiváltsa azt, amit kell. Sokan kérdezik tőlem, hogyan tudok mindig, minden ok nélkül boldog lenni. Hát így. Mert amikor csak ülök a székben, akkor is élem önmagam, amikor épp szomorú vagyok, akkor is élem önmagam. Amikor csak figyelem az életet, amikor csak élem az életet, tudok magamról. Boldogságod titka az, ha nem csak messziről figyeled a létezést, vagy nem csak élsz öntudatlanul, hanem a kettőt egyszerre teszed. Ha megéled mindezt, megtapasztalod az élet következő, negyedik fázisát is. Aztán még egyet, majd még egyet... s egyszer csak megéled, hogy ott vagy, ahol voltál, s noha mindig is ott voltál, valójában sosem.

 
Naplózott Naplózott  
 
Módosítás: 2009.06.10 14:44 Név: Margit.
 
MEGISMERITEK AZ IGAZSÁGOT, ÉS AZ MEGSZABADÍT TITEKET.
  A hozzászólást mindenki csak regisztráció vagy bejelentkezés után teheti meg!
#1612
Margit (Adminisztrátor)
Adminisztrátor
Hozzászólások: 5002
graph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
A boldogságról 10 éve, 8 hónapja  
Vakáció

Az embereknek szárnyakat ad, akik aztán messzire repülnek. El a munka kényszeréből, el a mindennapok taposómalmából, a kimerítő életből...
Vakáció: lehetőség arra, hogy meghalljuk a csöndet, a természet halk, csodálatos hangjait: azt, amit a szél az erdő fáinak suttog, azt, hogy miért zümmögnek rendületlenül a méhek, és hogy dalaikban miről énekelnek a pacsirták. Ha ezen az úton járunk, akkor egy olyan érzéssel találkozhatunk, amely a városok zajában és a mindennapok zűrzavarában elveszik: találkozunk magával a boldogsággal.

Aki a csend szavára hallgat, az lelke mélyén egy titokzatos hangot fog hallani, egy idegen, de mégis bizalmas, egy halk, de mégis beható hangot.

Vakáció: figyelj a csöndre, és juss el magadhoz!

Az út, amelyet meg kell tenned, nem lesz hosszú: ez a távolság lényed külső burka és benső világod, a szíved között van. Ha ott nem a béke honol, akkor sehol a nagyvilágban, töltsd a vakációd bárhol, nem leled meg az örömet. Ha viszont szívedet béke tölti el, mehetsz oda, ahová csak akarsz: nyaralásod csodálatos lesz. Még akkor is, ha otthon maradsz.
(Phil Bosmans - Ulrich Schütz : Minden szívnek otthon kell)


 
Naplózott Naplózott  
 
Módosítás: 2009.07.12 22:24 Név: Margit.
 
--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
  A hozzászólást mindenki csak regisztráció vagy bejelentkezés után teheti meg!
#1830
A.M. Timea (Felhasználó)
Irgalom, békesség és szeretet adassék nektek
Adminisztrátor
Hozzászólások: 360
graphgraph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
A boldogságról 10 éve, 7 hónapja  
"Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent" (Mt 5,8).


Tisztaságra, főként szívünk tisztaságára kell törekednünk. Ha belülről a Szent Szellem és az Ige tisztít meg bennünket, akkor a megszentelődés és az engedelmesség által kívülről is tiszták leszünk. Szoros kapcsolat van a szív hajlandósága és a megtérés között: ha azt
szeretjük, ami rossz, nem érthetjük meg a jót. Ha a szívünk szennyes, szemünk is homályos lesz. Hogyan láthatnák meg a Szent Istent azok, akik a tisztátalan dolgokat szeretik?
Mekkora kiváltság, hogy már itt is megláthatjuk Istent! Ha csak egy
pillantást is vethetünk rá, az már a mennyország a földön! A tiszta
szívűek Krisztus Jézusban látják az Atyát. Látjuk Őt, igazságát, szeretetét, szándékát, felségét, szövetségét, valóban Őt magát látjuk a Krisztusban. De mindezt csak olyan mértékben fogjuk fel, amilyen
mértékben távol tartjuk a bűnt szívünktől. Csak akik igazán kegyesen akarnak élni, azok mondhatják: "Szemem állandóan az Úrra néz" (Zsolt 25,15). csak akkor teljesedhet be a mi életünkben is, ha megtisztítjuk magunkat minden vétektől. Akkor "olyannak fogjuk látni Őt, amilyen valójában. Ezért akiben megvan ez a reménység, megtisztítja magát" (1Jn 3,3). Az Atyánkkal megtapasztalt közösség gyönyörűsége és a mennyei színről-színre látás reménysége sarkalljon bennünket arra, hogy tartsuk tisztána szívünket és az életünket. Urunk, adj nekünk tiszta szívet, hogy
megláthassunk téged!

"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és megnyugvást adok néktek" (Mt 11,28).
A megváltottak nyugalmat találnak Krisztusban. Akik még nem fogadták
el Krisztust Megváltójuknak, nyugalmat találnak, amint Hozzá mennek, mert Ő ígéri, hogy "megnyugvást ad". Ajándéka teljesen ingyenes, fogadjuk el örömmel, amit Ő örömmel ad. Nem kell megvásárolnunk, sem kölcsönbe vennünk: ajándék, fogadjuk el! Agyonfáraszt bennünket a becsvágy, kapzsiság, gyönyörhajhászás vagy a sok gond? Ő mindezek bilincseitől meg akar szabadítani, és nyugalmat kínál nekünk. "Meg vagyunk terhelve", méghozzá súlyosan a bűnnel, félelemmel, gondokkal,
lelkiismeret-furdalással,halálfélelemmel? Ha Hozzá megyünk, Ő mindezt leveszi rólunk. Azért hordozta el bűneink nyomasztó terhét, hogy nekünk ne kelljen többé hordozni azt. Ő saját maga lett a nagy teher hordozó, hogy mindazoknak, akik súlyos terheket hordoznak, ne kelljen tovább görnyedni a hatalmas súly alatt. Jézus Krisztus nyugalmat ad. Ez valóság! Hiszed ezt? Kipróbálod?
Most azonnal? Jöjj az Úr Jézushoz úgy, hogy adj fel minden más reménységet, csak rá gondolj, higgyél annak, amit Isten róla mond, és bízd rá magad mindenben. Ha így jössz Hozzá, mélységes lesz az a
nyugalom, amit Tőle kapsz, biztos, szent és örökké tartó. Olyan nyugalom, amely elér a mennyekig, és ezt Ő már ma megadja mindazoknak, akik Hozzá jönnek.

Forrás:C. H. Spurgeon
Isten ígéreteinek tárháza

 
Naplózott Naplózott  
 
Módosítás: 2009.11.04 18:17 Név: Margit.
 
MEGISMERITEK AZ IGAZSÁGOT, ÉS AZ MEGSZABADÍT TITEKET.
  A hozzászólást mindenki csak regisztráció vagy bejelentkezés után teheti meg!
#2027
Margit (Adminisztrátor)
Adminisztrátor
Hozzászólások: 5002
graph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
A boldogságról 10 éve, 5 hónapja  
Örülj!

Örülj a világnak,
Örülj a kinyíló virágnak,
Örülj a rikkantó madárnak! A zöld lombos erdőnek, a viruló mezőnek.
Örülj a hasadó hajnalnak, Éjben az égen ragyogó csillagnak! A szép napra ébredő reggelnek.
A neked köszönő embernek. S minden ártatlan gyermeknek.
Örülj a feléd küldött mosolynak. A hozzád szóló szavaknak!
Örülj, ha egy ajtót neked kitárnak. Ha valahol éppen tereád várnak!
Örülj, ha megfogják a kezedet. Tanítsd meg örülni gyermeked!
Örülj és te is, tárd ki szívedet! Az öröm széppé teszi lelkedet és vidámmá kedvedet.
Örülj az ősznek, a tavasznak, a fakadó rügyeknek, a lehulló lomboknak! Nyáron a rekkenő melegnek. Télen a hóval borított hegyeknek.
Örülj, ha jön egy zivatar, Ha örülsz, akkor nem zavar.
Örülj a megkonduló harangnak, A felröppenő sok-sok galambnak! A felhangzó zenének!
Örülj minden csendes estének!
Örülj a farkát csóváló kutyának,
Örülj az egész világnak! Hiszen annyi jó és szép van, aminek örülhetsz,
Örülj, ha valakivel törődhetsz! Lásd meg mások örömét,
Örülj, ha bárkit öröm ér! Örömöt adj minden kicsi örömért!
Az öröm az egy jó dolog, akik örülni tudnak, azok boldogok. Te is az lehetsz, ha akarod.
(ismeretlen szerző)

 
Naplózott Naplózott  
 
Módosítás: 2009.11.04 18:16 Név: Margit.
 
--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
  A hozzászólást mindenki csak regisztráció vagy bejelentkezés után teheti meg!
#2096
A.M. Timea (Felhasználó)
Irgalom, békesség és szeretet adassék nektek
Adminisztrátor
Hozzászólások: 360
graphgraph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
: A boldogságról 10 éve, 4 hónapja  
BOLDOGSÁG


Magáról a Boldogságról nem lehet beszélni, nem lehet írni. Ha valóban Boldog akarsz lenni, el kell szakadnod attól az egoista tévhittől, hogy a boldogsághoz indok kell. ;Miért nem vagyok boldog? Hogyan lehetnék boldog?; kérded a tanítót, gurut vagy a pszichológust. Az ember az idők kezdete óta keresi a választ, ám érdekes, azt, hogy: ;Miképp lehetnék boldogtalan?;- sosem kérdezed. Erre a kérdésre ismered a választ, a boldogtalanság átélése tökéletesen megy.
Az örömöt csak átélni, megélni lehet; az elmélkedésre csak akkor kerül sor, ha az ember már kiesett a boldogság örök harmóniájából. S most az örök szót szó szerint kell értelmezni: létezik az örök boldogság, sőt, alapvetően csak az örök boldogság létezik! Természetesen most még csak legyinthetsz, vagy épp elfogadón bólogathatsz, de akár hiszed, akár nem, az állandó változásban állandó Boldogság élhető át. Alapvetően két ok tart távol tőle: egyik a neveltetésed, a másik a neveltetésednek köszönhetően megszületett elméd, egod. De ha hagyod, hogy az elméd, s az egod kényszerítő ereje nélkül létezz, egyszerűen Boldoggá válsz, mindenféle erőlködés, szándék és ok nélkül. Szerintem megéri megpróbálni;

Az, hogy a boldogtalanság az ember alapállapotává vált, elsősorban a nevelésnek köszönhető. Amikor egy gyermek megszületik, minden idegszálával a környezetét lesi: lénye tiszta mezejére, a külvilágból eltanult minták építik fel személyiségét. Mikor egy gyermek békésen gyönyörködik az életben, vagy épp boldogan elmerül a játékai között, a kutya sem törődik vele, sőt, a szülei örülnek, hogy csend van végre, s megnézhetik a tévében a meccset, vagy az aktuális szappanopera következő részét. Ha a gyerkőc hangosan kacagva boldog, még rá is ordítanak, meg is büntetik, mert hát nem hallják, mit sugároz nekik a Doboz. Ám amint beteg lesz, azonnal szeretetteljesen fordulnak felé, azonnal kitüntetik figyelmükkel. A gyermek rájön, hogy csak akkor kapja meg azt a figyelmet, amit szeretne, csak akkor lesz "jó" gyerek, csak akkor kap szeretetet az ordítás helyett, ha beteg, ha szomorú. Így válik hát egy ember személyiségének alapjává, a létezése alapállapotává a boldogtalanság;

Ha most a szüleid nyakába akarod varrni a saját boldogtalanságod, akkor sosem fogsz megszabadulni a beléd nevelt elvektől, s az egész életed a görcsös örömhajhászásra fog elmenni. Már csak azért se hibáztasd a szüleidet, mert beléjük is azt nevelték, hogy a boldogtalanság erény. Ráadásul a megoldás kulcsa nem a felelős keresése, hanem a folyamat tudatossá tétele. Mert ha tudatára ébredsz a neveltetésed ezen átkára, esélyt kapsz a szabad életre, esélyt a boldogságra. Ne maradj egy beprogramozott számítógép: ha vágysz a boldogságra, akkor lépj túl a beléd nevelt programon. Megteheted, ha akarod. Mindent megtehetsz.

A második oka annak, hogy a boldogtalanság a természeteddé vált, az elme, az ego. Figyeld csak meg, amikor egy ismerősöd boldogtalan, egyből felé fordulsz, s elönt egyfajta meleg együttérzés. Az emberek azt hiszik, hogy ilyenkor szeretik a másikat, de ha őszintén képes vagy megfigyelni magad ebben a pillanatban, akkor észreveheted, hogy amit érzel, az nem szeretet. Ezzel a látványos odafordulással csak játszod azt a megértő, figyelmes szerepet, amelyet a társadalom elvár tőled ; a benned megjelenő melegség pedig a sajnálat. Ám a sajnálatot az ego összehasonlító képessége szüli: ha valaki nálad rosszabbul érzi magát, akkor az egod elhiteti veled, hogy te több vagy egy szenvedő embernél. Minderről nem tehetsz; de arról már igen, ha tudsz a folyamatról, s hagyod, hogy továbbra is így legyen.

Ha őszintén szembe mersz nézni magaddal, akkor megfigyelheted, hogy ha valaki fennhangon megéli a boldogságot, ha valaki szemmel látható ok nélkül nevet, énekel vagy épp vigadozik, általában nem érzed jól magad. Míg a boldogtalan emberrel azonnal tudsz azonosulni, a boldogság körtáncába ritkán tudsz bekapcsolódni, mert az egod azonnal elkezd okokat keresni a másik boldogságára. "Miért boldog ez?-" gyötröd magad a kérdéssel. S amikor találsz egy logikus magyarázatot; nyert a lottón, vett egy új autót, talált magának egy gyönyörű nőt vagy egy jóképű férfit, stb. ; akkor azonnal megszólal a fejedben: "Miért pont ő? Miért pont neki van, nekem miért nincs?"
Természetesen a legtöbb ember megpróbál tenni a boldogtalanság ellen, s jól akarja érezni magát. Ám az ego tudatossága nem képes túllépni önmaga árnyékán: ha jól akarod érezni magad, akkor az egod csapdájában vagy. Ez csak egy elme-trükk a boldogtalanság eltakarására: amíg iszol, vagy épp kábítószerezel, amíg a megalázott beosztottjaid szenvedéséből merített hatalommámorban kéjelegsz, vagy amíg a főnöködből kihízelgett elismeréseken örömködsz, amíg verekszel vagy a focimeccset nézed, addig csak eltakarod magad elől a boldogtalanságodat. De ezzel csak elmenekülsz a boldogtalanság elől: mindennel foglalkozol; munkamániás leszel, állandóan eszel, iszol, kéjelegsz, stb. ; csakhogy ne kelljen szembenézned magaddal, ne kelljen szembenézned a benned tomboló sötét fellegekkel. Pedig ha egy kicsit a mélyére néznél önmagadnak, mélyére néznél a Létnek, akkor megtalálhatnád a valódi Boldogságot.

Folytatódik:
 
Naplózott Naplózott  
 
Módosítás: 2009.11.26 12:26 Név: A.M. Timea.
 
MEGISMERITEK AZ IGAZSÁGOT, ÉS AZ MEGSZABADÍT TITEKET.
  A hozzászólást mindenki csak regisztráció vagy bejelentkezés után teheti meg!
Az elejére Hozzászólás a témához
Támogatja a FireBoardegyenesen az asztalra hozza a legújabb hozzászólásokat