Jézus a fény
Üdvözöljük, Vendég
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.    Elfelejtette jelszavát?
Bőjte Csaba a Dévai árvagyerekek megmentője (írásai, elmélkedései) (1 fő olvassa) (1) Vendég
Evangéliummal kapcsolatos témák.
A végére Hozzászólás a témához Kedvencekhez hozzáadta: 0
TÉMA: Bőjte Csaba a Dévai árvagyerekek megmentője (írásai, elmélkedései)
#1604
Margit (Adminisztrátor)
Adminisztrátor
Hozzászólások: 3603
graph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
Bőjte Csaba a Dévai árvagyerekek megmentője (írásai, elmélkedései) 9 éve, 1 hónapja  

Szenteltessék meg a Te neved, a Kovásznai kis Apor Vilmos kápolnában is.

Az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában és így szólt: "kelj föl, fogd a gyermeket és anyját és menekülj Egyiptomba! Maradj ott, amíg nem figyelmeztetlek, mert Heródes keresi a gyermeket és meg akarja ölni." Mt 2,13
Isten kegyelméből, az elmúlt hét végén, május elején, Szent József, férfi lelkigyakorlatot tartottunk. Figyelmünk középpontjában, Szent József atyai gondoskodó jósága volt. Isten maga is megvédhette volna a kis Jézust, de egy férfi által akarta gondozni, nevelni, Heródestől megmenteni Szent Fiát. Megkéri, hogy védje meg József, a gyenge egyszerű ács, az életet, a hatalmas Heródestől.

Szent Józsefnek nem vér szerinti gyermeke a kis Jézus, de ő mégis mindent félretéve szolgálja az életet, mert erre kérte őt az Isten. A mennyei Atyánk meg akarja osztani velünk az Ő szép atyai hivatását, azt akarja, hogy megtapasztaljuk, hogy milyen jó és szép, emberhez méltó apának, férfinak lenni, gondoskodó jósággal lehajolni a kisebbekhez, védtelenekhez.
Mi mindannyian, kik felvállaltuk a munkát a Szent Ferenc Alapítványnál, ugyanezzel a lelkülettel akarjuk szolgálni a kicsinyeket. A mi gyerekeink életére nyomor arcú, szegénység nevű, bűn karmú Heródesek törnek, ők akarják elpusztítani az életet, a reményt, a tiszta szívű gyermeket.

Április 29-én vasárnap, Szovátán a Szent József tiszteletére bemutatott déli szentmisével kezdtük lelkigyakorlatunkat, melynek keretén belül megkereszteltünk 15 kisebb-nagyobb gyereket, otthonaink lakóit.
Utána együtt ebédeltünk az ünnepre összesereglett több száz bentlakó, és napközi otthonos gyerekkel. Estére átmentünk Kovásznára, hol a mindennapi elmélkedés mellett dolgoztunk. Kápolnát építettünk, hogy Istenhez vezethessük gyermekeinket.
Mi székely férfiak, egyetlen boldoggá avatott székely vértanunk, Apor Vilmos tiszteletére építettünk egy kis kápolnát. Pincehelyiségből alakítottunk át, kihordtuk a törmeléket, lepucoltuk a falakat. A köveket, téglákat kifugáztuk, majd homokba ágyazott tégla burkolatot kapott a padló. Egyszerű, egy kissé durva, katakomba jellegű a kápolnánk, de szentély, és remélem, hogy a gyerekeink sok-sok imája meg fogja szentelni munkánkat.

Lelkigyakorlatunk végén, a kápolnát betöltve a falak előtt körben állva, kéz a kézben együtt imádkoztunk. A kemény férfi hang, az örömmel vállalt ajándék számomra reményt, hitet jelent, erőt ad a tovább lépéshez.
Büszke vagyok a munkatársaimra, és a Ferences Világi Rend férfijaira, kik eljöttek, értékes szabadnapjaikat az életnek, a gyermekeknek ajándékozták.
Mennyei atyánk, csodálatos férfinak, apának lenni, Szent József példájára elindulni és szeretettel szolgálni a családot, életet, a kacagó gyermekekben. Szent József letudott mondani a názáreti kis műhelyről, a barátokról, mindenről, és vállalta az egyiptomi menekülést, a szegényes, egyszerű életet, csakhogy gyermeke biztonságban legyen, éljen. Számára mindennél fontosabb volt a gyermek, a család, az élet.
Szeretettel kérlek, hogy a mai fiúkat, férfiakat áldd meg a tudatosan vállalt apaság boldogító ajándékával. Tapasztalják meg a te világot formáló erődet, teremtő, gondviselő jóságodat, és képedre, hasonlatosságodra átalakulva, családjaiknak, nemzetüknek, egyházuknak gondviselő, védelmező, jókedvű, életerős alapjaivá, hordozóivá válljanak. Teljesítsék legszebb apai hivatásukat, Istenhez vezetni családjaikat, gyermekeinket.
Szeretettel, Csaba t.
Déva, 2007. május 3.


 
Naplózott Naplózott  
 
Módosítás: 2009.07.10 20:29 Név: Margit.
 
--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
  A téma lezárása megtörtént.
#1877
Margit (Adminisztrátor)
Adminisztrátor
Hozzászólások: 3603
graph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
Bőjte Csaba a Dévai árvagyerekek megmentője (írásai, elmélkedései) 8 éve, 11 hónapja  
Ajándék a kilencvenedik születésnapra

Szívem ma nagyon furcsa érzéssel telt el, amit szívesen megosztok veletek.
A kedves Bíró Antal atya közel öt évvel ezelőtt felkeresett, és azt mondta, hogy ő már hatvan éve szolgálja az Istent mint szerzetes paptanár, hisz a teológia mellet a magyar-német szakot is elvégezte. Most elengedték nyugdíjba, de ő szeretne segíteni nekem, és arra gondolt, hogy ott Szászvároson, ahol én plébános vagyok, szívesen kisegít, hogy tudjam végezni a munkámat Erdély szerte. És ez a kedves atya, aki az idén tölti a kilencven évet, nem csak ígérte a segítséget, hanem azóta ott lakik Szászvároson, és végzi helyettem a mindennapi szolgálatot, ezen a kis szórványplébánián, hihetetlen szellemi, lelki frissességben, örömben.

A tegnap elindultunk vele hajdani álomáshelye felé Arad megyébe, hogy egyik pap lelki gyermekét, Balázs atyát felköszöntsük. Útközben beszélgettünk, és szóba jött az anyaország, Magyarország.
Ő valamikor magyar állampolgár volt, de az évek elrepültek, és hiába, hogy a templom tornyából átlátott Magyarországra, útlevél híján nem tudott átmenni.

Beszélgetésünk közben megszólalt a telefonom, és kedves közös ismerősünk, mikor meghallotta, hogy a határ mellett fogunk aludni, meghívott egy magyarországi kis városkába reggelizni.

Megyünk-e atya Magyarországra, holnap reggelizni? Kérdeztem magától érthető egyszerűséggel. A kedves atya,hallani sem akart előre arról, hogy átlépje a határt. Messze van, meg nincs útlevél. Mondom, hogy most személyazonosságival is át lehet menni. Nem ... Hosszú út, nem tudja vállalni. De atya mondtam, csak egy óra odáig az út, reggeliben hamar megjárjuk. Rám nézett, és én elhallgattam. Belém hasított: ki tudná megmondani, mi zajlott le az elmúlt kilencven évben e magyar szakos paptanár szívében az anyaország tőszomszédságában, és mégis elzárva az övéitől. Sokszor meghurcolták hitéért, nemzetiségéért, s most egyszerűen nincs határ, nem kell útlevél, s csak úgy át lehet menni egy reggelire, egy óra alatt. Mit is mondhattam volna, nem erőltettem az utazást, annyiban maradt a dolog, aztán a vacsora közben ő volt, aki újból és újból szóba hozta a dolgot. Megnéztük a térképet, aztán ma reggel útra keltünk, simán elértük az oly sokszor szemlélt, se soha el nem ért őrbódékat. A román részen nem volt senki, meg sem álltunk, a magyar részen éppen csak megnézték a személy azonosságikat. Hallgattunk mind a ketten. Aztán elkezdtünk beszélgetni, örömmel szemrevételeztünk minden bokrot, a szépen megművelt földeket, nádast, kis patakot, az elhagyott tanyákat, a falvakat, a városokat. Valóban egy óra alatt ott voltunk, aztán délre már vissza is értünk Erdélybe.

Kis dolog, nagy dolog, egyet reggelizni Magyarországon, nem tudom, de ez a kedves atya, aki a magyar irodalom gyöngyszemeit most is kívülről el tudja mondani, könnyes szemmel köszönte meg a kilencvenedik születésnapjára kapott szép ajándékot, a magyarországi reggelit.

Mi jót tudnék még mondani: Becsülje meg, akinek van.

Kisebb testvéri szeretettel, Csaba t.
Déva, 2007. február 2. 
Naplózott Naplózott  
 
Módosítás: 2009.09.15 20:16 Név: Margit.
 
--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
  A téma lezárása megtörtént.
#2085
Margit (Adminisztrátor)
Adminisztrátor
Hozzászólások: 3603
graph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
Bőjte Csaba a Dévai árvagyerekek megmentője (írásai, elmélkedései) 8 éve, 8 hónapja  
Néhány gondolat a gondok mellé...

Kedves Testvérek!

Itt van az ősz, hóharmat tarolja le a virágokat, a leveleket a fákról. Október a levert forradalmak, népünk szenvedéseinek az ideje is. És alattomosan körülöttünk kígyózik ez a gazdasági válság, melynek méreteit és a mi kis életünkre való hatásait még nem is látjuk pontosan.

Gondok, bajok, válságok részei az életünknek. Krisztus nem ígérte, hogy aki utána akar menni, annak csupa napfény lesz az élete és virágesőben járhat, majd az angyalok által elénk terített bársonyszőnyegen. Nem: Ö azt mondta, hogy: "ki utánam akar jönni vegye vállára a keresztet és úgy kövessen engem!"

Felmerül a kérdés, és sokan nekem is szegezik, hogy egy kereszténynek mi a teendője váltság idején.

Arra gondoltam, hogy a Szent Család példáján keresztül fogalmazzunk meg a magunk számára egy stratégiát. Nézzük meg ők hogyan viselkedtek a váltság idején, és kövessük őket alázattal:

Ismerős a történet: a 12 éves kis Jézussal szülei felmennek Jeruzsálembe. Az ünnep végén elindulnak hazafelé, és egy idő után észreveszik hogy nincs velük a gyermek. Szörnyű percek lehettek ezek:

Három fontos szabályra hívnám fel a figyelmeteket:

1. A Szent Család nem esik pánikba: Abban az időben a közbiztonság nem a mai volt, az, hogy egy erős, egészséges fiút elraboljanak rabszolgának, nagyon elképzelhető. Bármi megtörténhetett, látták ők már a gyermekgyilkos Heródes kegyetlenségét is. A Szent Család uralkodik magán, szépen szisztematikusan elkezdik keresni az Isten által rájuk bízott Gyermeket. Három nap hosszú idő, és mégis amikor megtalálják, Mária csak ennyit mond: "nézd atyád és én aggódva kerestünk, miért tetted ezt velünk? Döbbenetes önuralom, nem kerül elé nadrágszíj, nincsenek idegösszeomlások, nagy jelenetek, sírógörcsök. Csodálom ezt az önuralmat, melyet kemény, kereső három nap után siker koronáz.

folytatása a következőben
 
Naplózott Naplózott  
 
--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
  A téma lezárása megtörtént.
#2086
Margit (Adminisztrátor)
Adminisztrátor
Hozzászólások: 3603
graph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
Bőjte Csaba a Dévai árvagyerekek megmentője (írásai, elmélkedései) 8 éve, 8 hónapja  
folytatása az előzőnek


2. Nem dobják be a törülközőt, fásult rezignáltsággal, nem ülnek le, és fatalista módon, nem mondják, azt, hogy ha akarja majd az Úr visszahozza a gyermeket. Nem mondják azt, hogy Isten adta és Isten elvette, hanem minden erejüket megfeszítve próbálják megoldani ezt a váratlan komoly feladatot, mellyel szembe kerültek. Isten rájuk bízta a Szent Fiát, és ők a maguk kis emberi eszközeikkel sikeresen próbálják megoldani a feladatot. 1-2 nap után sem adják fel a keresést, tudják, hogy Isten lehetetlen dolgokat nem biz az emberre. Csak kell legyen megoldás! Végérvényesen nem mehet zsákutcába az élet! És nekik lesz igazuk, megtalálják és átölelhetik drága kincsüket a földre szált élő szeretetet.

3. Összezárnak. Nem esnek egymás nyakának, és nem kezdik firtatni, hogy ki mennyire felelős a kialakult helyzetért. Persze hogy mondhatta volna Mária, hogy te vagy a férfi, miért nem ügyelsz ránk? És József is kitörhetett volna: Hát nem rád bízta a Jóisten a gyermeket, te beszéltél az angyallal, te vagy az anya! Mind a kettőjüknek igaza lehetett volna, de most nem az igazságot kell keresni, hanem a földre szállt szeretetet, az Istenembert.
"Atyád és én aggódva kerestünk.." mondja Mária. Együtt, felelősen próbálják elhárítani az életük ellen irányuló csapást. Ők tudják, hogy nem egymásban kell keresniük a problémát, a gond ott van és egyformán sújtja mindkettőjüket, ezért minden erejüket latba vetve összefognak és együtt oldják meg a feladatot.


Kedves Testvérek a létért küzdeni kell, az erdőben a kis őzike létével fizet, ha a rejtőzködés, menekülés, életben maradás feladatait nem tudja megoldani a farkasok között. Számára nem kérdés, hogy van-e kedve szaladni, csendben figyelmesen táplálkozni? Neki ott nincsenek jogai, csak lehetőségei, melyeket ha kihasznál, életben marad. Természetesen a feladat megoldása okosabbá, ügyesebbé, erősebbé teszi. Mindennapi küzdelmei által nő fel, hogy nagy és szép legyen.

Az emberek világa is hasonló! Mi is dzsungelben élünk! Az ördög mint ordító oroszlán vesz körül, és azt keresi, hogy kit nyelhet el. A létünkért küzdünk. Ha megtanulunk két lábon járni, szépen beszélni, önmagunkon uralkodni, nehéz helyzetekben kitartani, éles szemekkel meglátni a veszélyt, a lehetőségeket, és azt villámgyorsan, és pontosan lereagálni, akkor életünk itt a földön kiteljesedik. Ahogy Mária felvállalta a feladatot, és annak becsületes elvégzése által felnőtt a Mennynek Királyné asszonya címhez, mi is felnőhetünk oda, hogy Istennel egy asztalhoz üljünk, ha kitartó kemény munkával megkeressük és megtaláljuk a holnapba vezető utat.

Szeretettel, Cs. testvér
(2008-10-20 ) 
Naplózott Naplózott  
 
Módosítás: 2009.11.24 17:38 Név: Margit.
 
--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
  A téma lezárása megtörtént.
#2192
Margit (Adminisztrátor)
Adminisztrátor
Hozzászólások: 3603
graph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
Bőjte Csaba a Dévai árvagyerekek megmentője (írásai, elmélkedései) 8 éve, 8 hónapja  
Bőjte Csaba üzenete

2009-12-20 11:45:35, vasárnap

"Szeretettel kérlek, hogy szeressétek egymást, figyeljetek
egymásra, merjétek megosztani egymással gondjaitokat
,örömeiteket, a szellemi, lelki, anyagi javaitokat is...
Adjatok egymásnak figyelmet, szeretetet, törődést, adjatok jó
tömött, túlcsorduló mércével és meglátjátok nektek is
ugyanolyan mércével fognak vissza mérni...

Minden ember egy csoda, néven szólít az Isten, de ha népünk
nagy várának minden egyes bástyáját nem tudjuk megvédeni,
akkor széthullhat a nagycsaládunk. Hiába zárkózunk jól
felszerelt, szépen működő elefántcsont tornyainkba, az áradat,
ha elindul, akkor elmos mindent... Nekünk karjainkat a
végtelenre kell tágítanunk, mert minden más bezárkózás, önzés
és halál.

Annyira szeretném, ha ez a lelkület soha nem aludna ki, hanem
egymással versenyezve a nagylelkűségetekkel jóságos
Istenünknek útjára lépnétek. Ne porosodjon meg nálunk az
adomány, mi is úgy kaptuk, hát adjátok nagylelkűen tovább,
házaitok környékén lévő kis falvak szegény kunyhói ismerjék
meg jóságotokat, lehajló irgalmas szereteteteket... Igazából
csak az lehet a miénk, amit nagylelkűen, szeretettel egymásnak
ajándékozunk. Milyen szép lenne, ha mindenik ház a dévai
példájára ott, a maga környezetében megszülné a maga kis
napközi otthonait... Nekünk nem itt, vagy ott kell néhány
könnycseppet letörölnünk, hanem az lenne a jó, ha meg tudnánk
fertőzni a szeretet vírusával a világot, és így elindíthatnánk
a szeretet mindent átalakító láncreakcióját...

Hiszem, hogy ami kicsiben működik az nagyban is működni fog...
A jó Isten szépen feltarisznyálta ezt a világot, van mindenki
számára bőséges eledel, otthon, ruha... Hiszem, hogy Istenünk
gondviselő jóságát megtapasztalva, lassan megnyugszunk, és ez
a tülekedés az anyagi javak iránt csillapodni fog, és akkor
majd egy új világ születik, az a világ, melynek eljöttéért
naponta imádkozunk...."

Szeretettel, Csaba testvér
 
Naplózott Naplózott  
 
Módosítás: 2009.12.20 19:44 Név: Margit.
 
--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
  A téma lezárása megtörtént.
#2462
Margit (Adminisztrátor)
Adminisztrátor
Hozzászólások: 3603
graph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
Bőjte Csaba a Dévai árvagyerekek megmentője (írásai, elmélkedései) 8 éve, 4 hónapja  
A boldogság forrása! -
2010-01-29


Keresztelő Jánost megkeresték kint a pusztában, és Jézusról faggatták. Ő a maga végtelen alázatával, saját magát csak a vőlegény barátjának nevezi és örömében megvallja, hogy most, miután már megismerte Jézust: " örömöm teljes." Jn, 3.
Érdemes rácsodálkozni Jánosra! Jézus Krisztus maga mondta, hogy nem született nálánál nagyobb, és mégis kint él a pusztában sáskán, vadmézen, állati bőrökben jár. Semmije nincs, ott lebeg Heródes pallosa a feje felett és mindezek ellenére őszintén, tiszta szívvel mondja: "Az én örömöm teljes!"
Keresztelő szent János öröme, boldogsága, mindannak a megkérdőjelezése, amikért mi nap mint nap rohanunk és sokszor eszeveszetten tülekedünk. Ő boldog! Mi az örömének a titka?
Gondolatban üljünk mellé a Jordán folyónál, lélekben lássuk magunk előtt Jézust, ahogy jön szép fehér ruhában, hogy megkeresztelkedjen. Halljuk a Mennyei Atya szavait, aki az egyszerű, csendes názáreti életet élő Krisztus felett, szeretettel mondja: "Íme az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik!"... ott áll az élő Krisztus, a karácsonyi csodában közénk költözött második isteni személy... és felette lebeg a Szentlélek. Mindez egy csodálatos találkozás, bepillantás a Szentháromság végtelen szeretetének a kiáradásába, egy felpattant ajtó, mely a végtelenre nyílik...
Isten gyermeke vagy! Életed egy végtelen utazás. Boldogságod forrása rádöbbenni arra, hogy nem kell hegyeket megmozgatnod és tengereken átkelned, mert Isten a saját egyszerű názáreti életedben is szeret, elfogad, értékel. Már nem fontos, hogy mid van és mit tudsz.
Egyetlen dolog fontos, hogy téged, a marék porból született embert, szeret az Isten!... Hallod, hogy néven szólít, érzed, hogy végtelenül erős kezével megfogja kezed és vezet. Jó ráhagyni bizalommal magad, hagyni, hogy ha akar, tegyen csodát általad, építsen új világokat, vigasztaljon vagy teremtsen, de ha szent fölsége úgy látja jónak, hát vezessen akár a vértanúság rögös útjára is. Jó dolog e végtelen szeretetnek igent mondani, lassan megsejteni teremtő álmait és bizalommal hagyni, hogy átöleljen, vezessen, felfedje előtted titkait, csodálatos bölcsességének törvényeit. Ö neked a porszemnek akarja ajándékozni Önmagát!
Isten jelenlétében kitágul a világ, minden olyan egyszerű és átlátható lesz, tiszta és összesimuló. Látod benne a magad kis szerepét, és jó neked, -e kis puzzle darabnak- otthonra lelni e végtelen kirakós csodában.
Jó belesimulni az embertársaid alkotta nagy családba, otthonra lelve mindennapi egyszerű munkádban.
Igazából ez az egyetlen csoda, ez a semmihez nem fogható találkozás a végtelen Szeretettel. Minden de minden ebből fakad: alázatod, bizalmad, erőd, bölcsességed, bátorságod, minden. Érzed, hogy rád nézett és nem vádol, nem korhol, mert számára egyetlen vagy.
Te meg Zakeus elszántságával állsz fel, hogy minden hibádat akár háromszorosan is jóvá tedd, hogy megoszd magadat, mindenedet a kicsinyekkel. Vagy az emmauszi tanítványok példájára, lángoló szívvel akár éjszaka közepén is útra kelj, és elmond mindenkinek, hogy él az Isten és szeret. Te sem érted önmagad, de mindez jó neked, és Mária Magdolna megtisztult örömével szaladsz és szólsz mindenkinek: Él az Isten! Talán semmid sincs, de mégis nap mint nap nap könnyezve írod, a magad szeretet himnuszát.

Persze érzed világosan, hogy törékeny cserépedényben tartod kincsedet, és hogy szabad akaratod darabokra törhet mindent, ez óvatossá, alázatossá tesz. Kicsinységed tudatában tisztában vagy azzal, hogy nem külső erők, hanem bűnös vágyaid az egyedüli ellenségeid. Mindent tisztán látsz, sebeket, egész generációkat széttépő bűnöket, de te ott legbelül nyugodt és boldog vagy. Tudod, hogy az, ki legbelső énedet ismeri, erős és akar téged, és te gyermeki szeretettel, bármi is történik, boldogan az övé lehetsz. Ez a belső béke és boldogság, forrásokat fakaszt szívedben, magad sem érted, de Isten elkezd csodákat tenni általad. A hegyeket mozgató erő a kezedből fakad, de te tudod, hogy csak egy marék por vagy, Isten az, aki építi a házát általad.
Csaba t.
(dévagyerekek.hu)


 
Naplózott Naplózott  
 
Módosítás: 2010.04.21 21:37 Név: Margit.
 
--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
  A téma lezárása megtörtént.
Az elejére Hozzászólás a témához
Támogatja a FireBoardegyenesen az asztalra hozza a legújabb hozzászólásokat