Jézus a fény
Üdvözöljük, Vendég
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.    Elfelejtette jelszavát?
Maria Treben "gyógynövények Isten patikájából "c. könyv írójáról (1 fő olvassa) (1) Vendég
Ebbe a témába azokat az írásokat, körleveleket teszem, amiket "tévtanításnak" nevez az egyház. Sajnos!
A végére Hozzászólás a témához Kedvencekhez hozzáadta: 0
TÉMA: Maria Treben "gyógynövények Isten patikájából "c. könyv írójáról
#2716
Margit (Adminisztrátor)
Adminisztrátor
Hozzászólások: 4911
graph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
Maria Treben "gyógynövények Isten patikájából "c. könyv írójáról 9 éve, 6 hónapja  

MARIA TREBEN -ről részletekMaria Treben neve fogalom az ezoterikus természetgyógyászok körében. Ez persze még nem feltétlenül kell hogy rosszat jelentsen.

Szvsz a gyógynövényes javaslatai kimondottan hasznosak (elvérge botanikus a néni), ám nem úgy, hogy ezekkel felváltjuk a gyógyszereinket. Hangsúlyozza mind a szerző, mind a kiadó, hogy tanácsait csak kiegészítő kezelésként szabad használni, az orvossal konzultálva. Sajnos ezt sok hasonló könyv "elfelejti" közölni a kedves olvasóval. Leginkább úgy lehet a könyveit használni, hogy rákérdezünk az általa ajánlott módszerekre valaki hozzáértő szakembernél (például az adagolás, a mellékhatások, a keresztreakciók, stb, tekintetében).
Ha alaposabban elolvassuk a szerző könyveit, hamar kiderül, hogy az általa emlegetett Isten nem a keresztények, hanem az ezotéria Istene, és a hit sem a keresztény értelmezésű (Isten segítségébe vetett) hit, hanem inkább pozitív gondolkodás, önnmagunk meggyőzése arról, hogy igenis meg fogunk gyógyulni.

Ezzel együtt a könyveinek szakmai része használható és alapos.
A probléma a szellemi kontextussal van, amibe szegény belekerült. Az Egészség Isten patikájából olyan alapmű a természetgyógyászoknál, ami számukra a tudományos orvoslás létjogosultságát kérdőjelezi meg azáltal, hogy mindenféle problémára és betegségre kínál természetes módszert. Maria Treben neve összeforrt a (rossz értelemben vett) természetgyógyászattal, és ez nem jó.

Ha egy hitét gyakorló, az ezotéria veszélyeivel reális módon tisztában lévő keresztény megveszi a szerző valamelyik könyvét, semmi baja nem lesz tőle, nem fog ráugrani egy csapat démon, amikor kinyitja. Ám, hogy őszinte legyek, newage-es éveim alatt sohasem találkoztam ezzel a könyvvel "szólóban", hanem csak mindenféle gyógyító kristályok, energiapiramisok, szárított szelleműző füvek, földsugárzásról, színterápiáról és hasonlókról szóló "természetgyógyász" könyvek társaságában. És legtöbbször templomba járó katolikusok polcain, akik azt hitték, hogy Maria Treben füvei és a földsugárzást elhárító kristálypiramis egy kategória.
A szellemi kontextus rossz, nem maga a könyv.

Egész idő alatt kilengett bennem az iránytű, amikor Maria Treben ártatlanságáról olvastam. Ibanez most is fején találta a szöget. Én csak halványan emlékeztem, de most kikerestem, amit dr Erdélyi Judit orvos ír róla (Természetgyógyászat az Ige mérlegén, 23. o.). Idézem. (Erdélyi Judit református lévén, nála a Mária-tisztelet is egy negatív tényező, ezt viseljük el. Meg azt is, hogy nem mindenhol sikerül egyeztetnie az állítmányt az alannyal. Számunkra a lényeg a lényeg.)
* * *

"Követhetetlen a gyógyfüves gyógyítás irodalma, ezek közül mégis messze kimagaslanak népszerűséggel Maria Treben könyvei. Nagy népszerűségüknek oka éppen a hibáiban található. Az emberek természetfeletti iránti vonzalmát tökéletesen kiszolgálja Maria Treben bibliátlan vallásossága, Mária tisztelete és mindez varázslásos, nép babonás elemekkel bőven keverve jelenik meg.

Érzelmi túlfűtöttsége, egyoldalúsága, a gyógynövényekbe vetett fanatikus hite által diktált túlzásai, valótlan állításai a természetgyógyászok körében is számos jogos, negatív kritika megszületéséhez vezetett. Maria Treben könyveiben gyakran említ egészen súlyos betegségekből gyógyulásokat, igen rövid idő alatt és kizárólag gyógyteáktól. Egyik kritikusa felkeresett többet a könyveiben említett siker eseteiből. Közülük sokat nem talált már életben, Ők a valóságban nem meggyógyultak, ahogy azt a szerző vélte és remélte, hanem meghaltak. Mások, akik éltek, elmondták, rendszeresen részesülnek orvosi, gyógyszeres kezelésekben, ezek mellett használnak "gyógyteákat" is, de helytelenítik, hogy Maria Treben gyógyítói sikerként könyvelte el őket. Ők sem "gyógyultak" meg tehát, ahogy azt a könyv állítja, és nemcsak gyógyteákat használnak.

Maria Treben veszélye éppen fanatikus hitében van, mert ezt a hitet követeli híveitől is. Ez a hit pedig nem a jó hit, nem az igazi hit.

Nekünk egyszerűen felesleges a Maria Treben könyvvel foglalkoznunk, de nem a gyógynövényes gyógyítást kell vele együtt elvetnünk, hanem csak a gyógynövényes gyógyítás ilyen fajta tolmácsolását.

* * *

Ennyi az idézet. Én csak annyit teszek hozzá, hogy Erdélyi doktornő a lényegre tapint, amikor azt mondja, hogy a Treben követelte hit "nem a jó hit, nem az igazi hit". A gyógynövény önmagában nem káros, de a gyógynövénybe vetett hit káros. Ez az okkult apriori. Hinni egyedül Istenben szabad. http://www.hagiosz.net/?q=mariatreben
 
Naplózott Naplózott  
 
--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
  A téma lezárása megtörtént.
Az elejére Hozzászólás a témához
Támogatja a FireBoardegyenesen az asztalra hozza a legújabb hozzászólásokat